Lekker, dinatriumguanylaat?

De meeste mensen hebben er wel eens van e-nummers gehoord of weten dat er smaakversterkers in het eten zitten, maar wat zijn het nou eigenlijk?

E-nummers zijn kleur-, geur- en smaakstoffen die het product bijvoorbeeld aantrekkelijker, langer houdbaar of goedkoper maken. Je hebt een aantal onschadelijke stoffen, maar veel e-nummers zijn erg schadelijk voor je gezondheid. Toch zijn veel schadelijke stoffen goedgekeurd door de Europese Unie.

Vorig jaar heb ik tijdens mijn opleiding een onderzoekje gedaan hierover. Door middel van een interview met een voedingsexpert en desk research heb ik met een projectgroep informatie verworven. Dit zijn de belangrijkste bevindingen verwerkt in een artikel.

Wat zijn smaakversterkers?
E-nummers zijn van oorsprong natuurlijke stoffen, synthetische stoffen of natuur identieke stoffen. De Nederlandse voedselautoriteiten zijn gebonden aan de Europese regelgeving. De Europese Unie heeft een lijst van toegestane E-nummers (additieven) opgenomen in de wetgeving. Volgens de wetgevers van de EU zijn deze toevoegingen niet schadelijk voor de gezondheid, mits je deze in grote mate gebruikt. Over de schadelijkheid van deze toevoegingen bestaat discussie. Zo zijn er diëtisten en voedingsadviseurs die het gebruik van producten met e-nummers afraden. De e-nummers zijn stoffen die al voor een tijdje in ons eten zitten. Zo zei dr. Richard Cladecott in 1961: “De chemische producten hebben een veel grotere genetische of mutagene werking op de mens dan straling”. Toen was er dus al veel bekend over geur-, kleur en smaakstoffen en toch tolereert men het nog steeds.

Wat doet het met je gezondheid?
De smaakstof E627 of Dinatriumguanylaat zorgt er voor dat je meer eet dan je daadwerkelijk van plan bent. Er zijn ook stoffen die er voor zorgen dat je minder gauw vitaminen op neemt uit je eten. Niet alle E-nummers zijn schadelijk. E300 bijvoorbeeld is eigenlijk vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Maar net als de verbazing over de dopingschandalen in de sport, verbaast de samenleving zich steeds meer over wat er in het eten zit.

Je hebt, als je een product eet met E102, meer kans op ziektes en aandoeningen zoals hyperactiviteit, astma, netelroos, neusverkoudheid en je hebt kans op aantasting van je gezichtsvermogen, slapeloosheid en daarnaast is het kankerverwekkend! Waarom is deze kleurstof verboden in Oostenrijk, Finland en Noorwegen en tolereert de regering van Nederland deze stof wel?

Waarom zit het in ons eten?
Om suikers te vermijden, gebruiken fabrikanten zoetstoffen in vorm van tabletten of poedertjes. Fabrikanten gebruiken deze veel voor bijvoorbeeld light producten. Je denkt dat je van lightproducten afvalt. Integendeel: je wilt door alle smaakstoffen juist meer er van drinken of eten! Als je kijkt naar slecht en slechter dan is frisdrank met suiker erin verwerkt slecht, maar light frisdrank met smaakstoffen erin verwerkt nog slechter.

Het product vol met geur-, kleur- en smaakstoffen blijft misschien langer houdbaar en lekkerder, maar is dit zo belangrijk dat uw gezondheid er onder moet lijden?

Literatuurlijst gebruikt voor het onderzoek:

 1. Gouget, C., ‘Wat zit er in uw eten?, Jansen, W. Bouillon Uitgeverij.
 2. Kroes, R.,. ‘E -nummers wil ik niet in mijn lichaam’, Beaumonde NL – Food confessions 5 juni 2013
 3. ‘E-102 Tartrazine’, verkregen op: 19-06-2013 https://www.foodwatch.nl/onze_campagnes/e_nummers/e_102_tartrazine/index_nl.html
 4.  ‘E-102 Tartrazine’, verkregen op: 19-06-2013 https://www.foodwatch.nl/onze_campagnes/e_nummers/e_102_tartrazine/index_nl.html
 5. ‘E-nummers’, verkregen op: 18-06-2013 http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx
 6. ‘Lijst van schadelijke e-nummers’. Verkregen op: 18-06-2013 http://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/
 7. ‘Veel E-nummer spelen Russische roulette met Uw gezondheid’. Geraadpleegd op: 19-06-2013 http://www.eqgen.nl/gezondheid_enummers.html
 8. ‘Toelichting op zwaarste E-nummers om te vermijden’. Geraadpleegd op: 20-06-2013 http://www.in2health.nl/uitleg-voeding/e-nummers/toelichting-op-zwaarste-e-nummers-om-te-vermijden/
Advertisements

2 comments

 1. Beste,

  Interessant artikel z’n leuk geschreven, maar twee dingen die ik hier mis:

  1) ik kan nergens je naam lezen, noch vermeld je wat je hebt gestudeerd (je zegt enkel ‘mijn opleiding’). Dit maakt het onmogelijk om te bepalen vanuit welke hoek, of met welke achtergrond je dit schrijft. Er wordt immers veel pro en contra E-smaakversterkers geschreven. Is je info objectief, of gewoon een pleidooi tegen de E’s? Dat kan ik hier nergens afleiden. Zelf ben ik intuïtief tegen, maar lees graag objectieve info, omdat er weinig wetenschappelijk bewijs is.

  2) Je hebt het over E640, maar volgens mij bedoel je E627?

  Graag rechtzetting.

  Vriendelijke groeten,

  Ken Huybregts

  Like

  • Beste Ken Huybregts,

   Bedankt voor de feedback en uw reactie. Omdat dit een persoonlijk blog is, schrijf ik het vanuit mijzelf, informatie over mij is te vinden onder het kopje ‘about’. Ik heb Communicatie gestudeerd, en voor de minor (onderzoeks)journalistiek een artikel geschreven, waar dit een samenvatting van is. We hebben hiervoor verschillende bronnen geraadpleegd en een interview afgelegd met een voedingsdeskundige. Dit artikel is dus zoveel mogelijk objectief, ook al ben ik tegen e-nummers. Omdat ik dit artikel een tijd geleden heb geschreven, moest ik het even nakijken, het is inderdaad E627. Dit heb ik gelijk aangepast. Bedankt voor uw oplettendheid. De bronnen ga ik er ook gelijk bijzetten.

   Als u nog meer informatie wil, laat het mij weten. Ik hoor het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Romy Kok

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s