8 bruikbare tips voor seo-dummies

SEO (Search Engine Optimalisation) is één van de meest veranderlijke aspecten van online. Trucjes van vroeger helpen niet meer, maar als bedrijf kun je niet meer achterblijven: iedereen heeft een website. En iedereen wil natuurlijk opvallen in deze lijst aan websites. Ga de strijd aan met deze bruikbare tips voor ‘SEO-dummies’.

Er zijn aspecten binnen de SEO die wat ingewikkelder liggen, maar zorg ervoor dat het in de basis goed is: trap niet in de volgende 8 valkuilen.

Keyword stuffing

Eind jaren negentig was het extreem populair: maar het is allang niet meer zo dat je zoveel mogelijk je meest relevante zoekwoorden in je tekst moet verwerken. Google kijkt naar relevantie en niet naar hoeveelheid. Maak leesbare en relevante teksen: dit is gelijk een stuk fijner lezen voor de website bezoeker.

Duplicate content

Als een zoekmachine duplicate content identificeert, zal het minder goed worden oppikt. Bewerk altijd de content. Mocht je toch duplicate content willen publiceren, dan kun je ervoor kiezen je pagina’s niet te laten indexeren door zoekmachines. Deze duplicate content heeft dan geen invloed op je ranking. Gebruik bijvoorbeeld noindex of nofollow tags.

Gekopieerde content

Je kunt ook content kopiëren van een andere website, maar dit is funest voor je SEO. Als je geen toestemming krijgt, kun je zelfs worden aangegeven bij Google. Het gevolg hiervan is dat je website niet meer geïndexeerd wordt. Heb je wel toestemming: herschrijven is toch altijd beter.

Irrelevante zoekwoorden

Dit is iets wat helaas nog vaak gebeurd. Volgens SEO-specialisten werkt dit juist averechts. Bezoekers zullen, als dit het geval is, weer eerder vertrekken vanwege verwachtingen die niet waar worden gemaakt. Google let hier zoveel mogelijk op, om zo alleen relevante resultaten te laten zien aan de zoekers.

Verstopte tekst en links

Iets anders wat vroeger werd gedaan: onzichtbare links en teksten op je website. Inmiddels is deze taktiek onderschept: Google leest niet meer de woorden en linkjes die bijvoorbeeld dezelfde kleur zijn gemaakt als je achtergrond.

Wat wél werkt: voeg een duidelijk én relevante alt tekst toe aan een afbeelding. Dit wordt gelezen door Google. Een script voor Java of code voor Flash kan ook nog.

Manipulatie van links

Wanneer je een link naar je eigen website plaatst (op bijvoorbeeld andere websites of social media) en hierbij ook verkeerde verwachtingen creeert, dan ziet Google dit ook als manipulatie.

Mirror bestaande website

Een kopie van je website, met als doel je website hoger te ranken, let op: dit is een valkuil. Zelfs als je website overbelast is, kun je beter niet een kopie van je website maken. Dit is namelijk ook duplicate content.

TrackBack & referentiespam

Dit is een nieuwe manier, vooral populair op blogs. Je kunt beter niet te vaak naar dezelfde website refereren. Zoekmachines zijn hier niet fan van.

Bijna niemand kijkt op pagina 2 van Google. Als je hier staat zal het wel niet relevant genoeg zijn. Zorg dat je met jouw zoekwoorden op die eerste pagina komt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s